02 March 2020

Solar X Wha-Yo

Solar staat voor Built on Creativity. Alle spellen en hostings, maar ook de grote stages zijn bedacht én ontworpen door onze creatievelingen. Vandaag het verhaal van onze Mainstage-bouwers: Wha-Yo. Aan het woord: Joey Allard.

– Wie is Wha-Yo en wat heb je bedacht voor Solar 2020?
“Wha-Yo dat ben ik, dat is mijn bedrijf. Dat doe ik in principe alleen, maar elk jaar tover ik een crew bij elkaar van vrienden en handige mensen. Samen rukken wij uit naar Solar om mijn ontwerp te gaan realiseren. De naam is de reactie die ik wil wekken bij mensen die mijn creaties zien, WHA-YO!”

– Vorig jaar de House of House, dit jaar de Mainstage, was dit heel anders qua ontwerp?
“Jazeker, de House of House was echt onze stijl, wie wij zijn. Rauw, ruig en donker. De Mainstage was voor mij daarom juist een hele leuke uitdaging, omdat dit juist een beetje buiten mijn comfort zone viel.”

– Wat is de gedachte achter het podium?
“Het was mijn idee om een kleurrijke sloppenwijk als hoofdpodium te ontwerpen, denk aan gekleurde huisjes, balkonnetjes met wasrekken en vieze kleding, antennes uit de daken, open ramen.”

– Waar ligt je kracht?
“Op jonge leeftijd kwam ik al in deze wereld terecht, ik heb veel meegemaakt wat dingen bouwen betreft. Heel divers ook. Van hout tot metaal van licht tot geluid en weer tot planten. Hier ligt mijn kracht, om dit te combineren en hieruit een heel gaaf podium te realiseren. Dit zie je ook terug in het podium, er zijn veel verschillende technieken en materialen te zien: hout, staal, misschien wel een fontein of een vuurmachine. Het podium lijkt dadelijk ook op een echte sloppenwijk en de huisjes worden in allerlei kleuren geschilderd door ons eigen samengestelde kleurenpallet.”

– Op jonge leeftijd in de festivalwereld, zeg je. Hoe dan?
“Ik ben op hele jonge leeftijd bij festivals terecht gekomen als vrijwilliger. Hier heb ik heel veel geleerd en veel mensen ontmoet. Zo ben ik ook ooit op mijn zestiende meegenomen naar Solar door ontwerpers Rik en Roland, dus hier ben ik ook al vanaf 2014 werkzaam.”

– En wat brengt de toekomst?
“Om het heel simpel te zeggen is mijn ambitie altijd geweest: dingen maken die ik leuk vind om te maken en daarvan leven.”

Gaat lukken ook, we zien je deze zomer Joey!

Groetjes,
Solar